Alles over de DTP-vaccinatie

Alles over de DTP-vaccinatie

26 januari 2022 Uit Door Theo

Een DTP-vaccinatie is een van de bekendste vaccins die je kunt krijgen als je wilt reizen en wordt door veel landen aanbevolen. Het vaccin beschermt namelijk tegen drie verschillende ziektes: Difterie, Tetanus en Polio. Wanneer je een reis gaat maken of in een land woont waar deze ziektes voorkomen, is het daarom verstandig om je in te laten enten. Wat is een DTP-vaccinatie precies? En waar komen Difterie, Tetanus en Polio veel voor? In dit blog lees je daar meer over.

Difterie

Difterie is een ernstige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan op verschillende manieren worden overgedragen: van mens op mens (door te niezen, hoesten of zoenen), van dier op mens of door ongepasteuriseerde melk en/of besmet voedsel te consumeren. Wanneer je besmet bent met difterie kan de bacterie je longen, hart, zenuwstelsel, nierbuisjes en huid beschadigen door toxine te produceren. In Nederland komt de ziekte nauwelijks meer voor sinds de DTP-vaccinatie is ingezet.

Tetanus

Ook Tetanus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan een lichaam binnenkomen via een open wond en bevindt zich meestal in straatvuil. Bij een besmetting kan de bacterie uiteindelijk leiden tot spierkrampen. Zonder goede behandeling is de ziekte heel ernstig en zelfs dodelijk vanwege ademhalingsproblemen en slikklachten. De ziekte komt in Nederland vrijwel alleen maar voor bij ouderen die zijn geboren voor de invoering van het RVP.

Polio

Polio, ook wel kinderverlamming, komt het meest voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het is een virus dat zich verspreidt van mens op mens. In de meeste gevallen (90% tot 95%) krijgen mensen niet veel last van klachten als ze besmet zijn met het poliovirus. Bij sommige mensen kan het echter wel tot ernstige klachten leiden, zoals verlammingen en hersenvliesontstekingen.

DTP-vaccinatie

Om je te beschermen tegen deze drie ziektes, kun je je laten inenten met de dtp vaccinatie. Vaccinaties kunnen enorm helpen om een besmetting te voorkomen. Sinds de DTP-vaccinatie bestaat komen de ziektes namelijk bijna niet meer voor in Nederland. Daarom is het zeer verstandig om je te laten vaccineren. Zeker als je naar een land in Afrika, Azië of Midden- of Zuid-Amerika gaat. Een afspraak maken voor een vaccinatie is heel makkelijk: dat kun je gewoon online doen! Plan je test online in, ga langs op een locatie bij jou in de buurt om je te laten vaccineren en ga veilig op reis. Supermakkelijk te regelen en op deze manier kun je met een gerust gevoel op vakantie.