Bespaar op energie met dynamische tarieven en zonne-energie

Bespaar op energie met dynamische tarieven en zonne-energie

20 maart 2025 Uit Door Theo

Het idee van dynamische energiecontracten klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het brengt eigenlijk heel veel voordelen met zich mee. In plaats van vast te zitten aan een standaard tarief, verandert de prijs die je betaalt elk uur. Dit betekent dat je kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren en bewuster kunt omgaan met je energieverbruik. Best handig, toch?

Hoe werkt dat nou precies? Stel je voor dat je thuiswerkt op een doordeweekse dag. Tijdens de middaguren, wanneer de meeste mensen op kantoor zijn en er minder vraag is naar elektriciteit, kan de prijs flink dalen. Met een dynamisch contract kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser te laten draaien op deze goedkopere momenten. Het draait allemaal om slim plannen en bewust bezig zijn met wanneer je wat gebruikt.

En dan is er nog het voordeel voor de portemonnee. Wanneer je flexibel bent met je energieverbruik en apparaten op de juiste momenten aanzet, kun je echt besparen. Die flexibiliteit geeft ook een gevoel van controle; het idee dat je niet zomaar overgeleverd bent aan stijgende energiekosten, maar actief kunt bijdragen aan lagere rekeningen.

Zonne-energie helpt je om kosten te besparen

Nu we het hebben over slimme manieren om energie te gebruiken, kunnen we zonne-energie niet overslaan. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om zelfvoorzienend te worden en je energierekening te verlagen. Ongeveer een derde van de Nederlandse huishoudens heeft al dynamisch contract zonnepanelen op het dak. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Maar hoe combineer je dat nou met een dynamisch energiecontract? De sleutel ligt in het afstemmen van je energieverbruik op de momenten dat je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Als de zon schijnt en je panelen volop elektriciteit produceren, wil je natuurlijk zoveel mogelijk van die stroom meteen gebruiken. Dat heet zelfconsumptie en daar kun je echt mee scoren.

De beste tijd om zonnestroom te gebruiken

Dus, wanneer is dat dan precies? Nou, midden op de dag, wanneer de zon het felst schijnt. Maar ja, wie heeft er nu tijd om midden op de dag thuis alle apparaten aan te zetten? Gelukkig kun je hier slim mee omgaan door bijvoorbeeld timers in te stellen voor je apparaten of gebruik te maken van slimme stekkers die je op afstand kunt bedienen.

Wat ook helpt is een thuisbatterij. Hiermee kun je de overtollige stroom die je overdag opwekt opslaan en later gebruiken wanneer de zon onder is. Lees meer over hoe werken zonnepanelen. Dit maakt niet alleen jouw huishouden efficiënter, maar zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk bent van het energienetwerk en dynamische tarieven.

Anwb energie maakt dynamisch contract eenvoudig

Als al deze informatie over dynamische energiecontracten en zonnepanelen wat overweldigend lijkt, wees gerust: ANWB Energie maakt het eenvoudig. Ze bieden niet alleen dynamische energiecontracten aan, maar helpen ook met advies over hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw zonnepanelen.

Ze hebben bijvoorbeeld geen extra kosten voor het terugleveren van stroom aan het net. Veel energiebedrijven rekenen hier wel kosten voor, maar bij ANWB kun je zorgeloos jouw overtollige zonne-energie terugleveren zonder dat dit in de papieren loopt.

Bovendien krijg je via ANWB Energie altijd inzicht in de actuele tarieven. Met hun app of website kun je eenvoudig zien wanneer de tarieven het laagst zijn en hierop inspelen. Dit maakt het plannen van jouw energieverbruik nog eenvoudiger en transparanter.

Hoe dynamische tarieven en zonne-energie elkaar versterken

Zonne-energie en dynamische tarieven lijken misschien twee verschillende werelden, maar ze kunnen elkaar juist heel mooi aanvullen. Door slim gebruik te maken van beide systemen kun je echt profiteren van lagere energiekosten en een duurzamer huishouden.

Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop jouw zonnepanelen meer stroom produceren dan jij gebruikt. Met een dynamisch contract kun je deze elektriciteit terugleveren aan het net wanneer de tarieven hoog zijn, waardoor je een betere vergoeding krijgt voor jouw opgewekte stroom. En als de tarieven laag zijn? Dan kun je extra stroom inkopen tegen een lagere prijs.

Bovendien stimuleert dit systeem jou om nog bewuster met energie om te gaan. Het wordt bijna een spelletje: hoe kan ik mijn verbruik zo goed mogelijk afstemmen op de beschikbaarheid van goedkope stroom en mijn eigen productie? Het vraagt wat planning en aanpassing van gewoontes, maar uiteindelijk kan het flink schelen in de kosten.

Dus ja, dynamische energiecontracten in combinatie met zonnepanelen kunnen echt een verschil maken. Je moet alleen even weten hoe het werkt en waar je op moet letten. Gelukkig staan er genoeg tools en adviezen tot jouw beschikking om hier slim mee om te gaan.