Een huis kopen: dit gaat eraan vooraf

Een huis kopen: dit gaat eraan vooraf

30 maart 2022 Uit Door Theo

Het is eindelijk zover: het kunnen kopen van een huis komt in zicht! Dat is voor iedereen eigenlijk heugelijk nieuws. Huren is fijn, maar door veel mensen wordt het toch gezien als geld dat je weggeeft in plaats van dat je het investeert. Dat is ook meteen waarom veel mensen zo snel mogelijk een huis willen kopen. Het idee dat je geld in jezelf investeert is een hele fijne gedachte. Of het nou in je eentje is, of met je partner: het brengt altijd het nodige enthousiasme met zich mee. Maar daar tegenover staat dat er ook een hoop geregeld moet worden en je je situatie financieel goed op orde moet hebben om duidelijk te krijgen wat je precies kunt gaan kopen en hoe dit proces eruit komt te zien. Hier is kort op een rijtje gezet wat je nog moet doen, voordat je huizen kan gaan kijken en gaan kopen.

Hypotheek berekenen                           

Een van de eerste dingen die je gaat doen wanneer je een huis wilt kopen is je hypotheek berekenen. Kort gezegd betekent dit dat je gaat bepalen hoeveel geld je kan lenen om een huis te kopen. Dit wordt bepaald aan de hand van je salaris en je werkomstandigheden. Zo kan je inkomen goed zijn, maar als je een heel onzeker beroep hebt, kan het voorkomen dat het moeilijker is om een lening te krijgen. Banken zijn eigenlijk altijd uit op zekerheid, maar wel om een goede reden. Uiteindelijk heb je zelf ook baat bij een besluit waaruit blijkt dat je het ook echt kan betalen. Hypotheekrente vergelijken kan heel makkelijk online.

Wensenlijst opstellen

Daarna het leuke gedeelte: je gaat uitzoeken wat je eigenlijk zoekt in een huis. Dit kan te maken hebben met de plek van het huis, het bouwjaar en de ruimte die het huis heeft. Waar de een opzoek is naar een klein huis met een grote tuin, is de ander gebaat bij een groter huis met een kleinere tuin. Dit is goed te doen door veel rond te kijken en elementen te onthouden die je bevielen.

Budget vaststellen

Naast je lening is het belangrijk om ook vast te stellen hoever je wilt bieden als het zover is en hoeveel je rekening kan houden met een buffer. Het is beter wanneer je de ruimte creëert om te kunnen overbieden, of rekening houdt met een eventuele verbouwing. Vaak komen onverwachte verrassingen altijd opduiken tijdens het kopen van een huis en het is heel fijn om hier wat extra geld voor apart te hebben liggen.