Zo werken jouw heteluchtapparaten

Zo werken jouw heteluchtapparaten

1 november 2022 Uit Door Theo

Heb je wel eens goed naar je oven gekeken? Dan bedoel ik niet gekeken of ‘ie er nog wel mooi uitziet, (al is dat ook zeker een goed idee) maar naar hoe hij werkt. Ik weet niet precies wat voor oven je hebt, natuurlijk. Misschien gebruik je een airfryer! Maar weten we van onze meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen in de keuken wel hoe ze werken? Hoe werkt bijvoorbeeld een heteluchtoven? Hoe maakten airfryer mijn frietjes? Laten we daar eens naar kijken.

De heteluchtoven 

Een heteluchtoven is een van de meest gebruikte apparaten in de keuken; van grote horeca keukens tot jouw keukentje in je appartement. Iedereen en zijn moeder heeft wel een oven. De hete lucht oven is het meest voorkomend in allerlei soorten keukens. Dit soort ovens worden verhit door geforceerde circulatie van hete lucht. Wat dat inhoudt is dat er dus hete lucht wordt geproduceerd die vervolgens door de ventilators in de oven rond wordt gepompt. Die lucht wordt verhit in een warmtewisselaar, vaak met heet water, en dus rond geblazen door de oven. Dit creëert een omgeving waarin allerlei soorten eten gemakkelijk gebakken en verwarmd kan worden. Omdat de warme lucht zich zo snel verspreidt, mede door de ventilators, kan de temperatuur van een heteluchtoven vaak lager worden ingesteld dan bij een conventionele gasoven. Dat is een van de grootste redenen waarom veel mensen kiezen voor een hete lucht oven. Ook hebben ze vaak veel extra opties, zoals een grillfunctie of een spit.

De airfryer 

We weten allemaal dat de magnetron microgolfstraling gebruikt; dat hebben we inmiddels door al die horrorverhalen wel uitgezocht. Maar de airfryer is redelijk nieuw, en daarom was ik ook wel benieuwd hoe die nou precies werkt. Het leuke is; blijkbaar heb ik gewoon een interesse in hete lucht keukenapparatuur, want een andere naam voor een airfryer is een ‘heteluchtfriteuse’. Ook dit apparaat verhit dingen door middel van het circuleren van hete lucht, maar dit keer met een convectiemechanisme. Er is opnieuw een ventilator die hete lucht op hoge snelheid rond het voedsel laat circuleren, maar door de hoge snelheid en de hoge temperatuur van de airfryer ontstaat hier dus een frituureffect, in plaats van het langzame verwarmingseffect wat je bij een oven krijgt. 

 

Godzijdank weten we nu wat meer over onze twee favoriete hete lucht apparaten in de keuken. Het zijn dingen waar je niet snel bij stilstaat, maar soms is het goed om even te bedenken; hoe werkt dat ding wat ik zoveel gebruik nou écht?